SLEVA 10% na BIOPOTRAVINY (bližší info na Facebooku nebo na úvodní stránce)

Zdravím všechny příznivce zdravé výživy Smile

Nechci se plést do řemesla poradcům výživy ani autorům kuchařek. Chtěla bych zde jen uvést, jak ozdravit jídelníček a možná Vás i inspirovat a ujistit, že mít jiný názor není nenormální. 

Bohužel v dnešní době je pohled na zdravou výživu v rukou potravinářského průmyslu a reklamy, která diktuje, co je vlastně zdravé. Mám pocit, že bez mléčné svačinky by člověk nemohl žít. Není náhoda, že letáky řetězců na první stránky letáků umisťují mléčné a masné výrobky, které se snaží za každou cenu udat. Dnes téměř všichni konzumují nadbytek mléka, masa, bílé mouky, cukru, soli a různých aditiv (Éček). Myslím, že to chce jen zdravý rozum a ohlédnout se zpět, čím se živili lidé dříve.

Nezastávám žádný stravovací směr, tj. že nejsem vegetarián, makrobiotik ani nic podobného. Myslím, že každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Zastávám však názor, že malé množství masa (převážně ryb) a mléka (pokud možno kozí a ovčí) několikrát týdně je možné. Nepoužívám pšenici (je přešlechtěná a obsahuje velmi agresivní lepek), cukr (ani propagovaný "zdravý" třtinový), mléko (jen občas sýry a jogurt), kávu a vyhýbám se všemu, co obsahuje Éčka. Prakticky nepoužívám polotovary a hotové věci, vyjma kečupu, džemu a rostlinných nápojů. Myslím, že je žádoucí konzumovat stravu doma připravovanou přímo ze surovin, nejlépe z biopotravin či z vlastní zahrádky. Rovněž by se měly upřednostňovat zemědělské produkty z našeho pásma. Důležité je postupné nahrazení bílé mouky celozrnnou.

Stačí začít pomalu a to např. pečením vlastního chleba a výměnou bílé pšeničné mouky za celozrnnou špaldovou jemně mletou. Bílou mouku můžeme nahradit v omáčkách, polévkách, prostě všude. Níže uvedu několik inspirací a vlastních receptů.

Další kapitolou je naprosto zbytečné užívání léků, hlavně u malých dětí. Alarmující je nadužívání antibiotik, které někteří lékaři předepisují i na virózy či je pacienti sami vyžadují. Přitom stačí málo, a to návrat k přírodě. Skvěle se mi osvědčila tinktura z grepových semínek pro své antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti. S přehledem zvládne s použitím dalších tinktur (např. s česnekem, lichořeřišnicí a při horečče a bolesti těla i s bílou vrbou) všechny akutní potíže od viróz a chřipek až po bakteriální infekce, včetně mykotických potíží u žen. Mám to vyzkoušené u svých dětí, které "léčím" výhradně tímto způsobem spolu s čajíčky. Pro přirozenou detoxikaci, proti překyselení organismu a pro doplnění chybějících složek trvale užíváme spirulinu a další přírodní doplňky stravy.

Neživme farmaceutický průmysl a bojujme proti uměle vyvolaným pandemiím. Posilujme imunitu namísto nesmyslného očkování, které je u většiny nemocí zbytečné a mnohdy neúčinné, neexistují ani žádné srovnávací studie. Většina nemocí již byla před plošným očkováním na ústupu, i když se vymýcení těchto nemocí přičítá právě očkování. Negativní účinky očkování převyšují pozitivní a v mnoha případech dochází k nevratnému poškození zdraví. Kupujme zboží, které je přátelské k našemu tělu a k přírodě. Dnes je již velmi bohatý sortiment biopotravin, pravé přírodní kosmetiky, ekodrogerie a dalších šetrných výrobků. Záleží jen na Vaší volbě.

                                                                                              Veronika Vágnerová

 

RECEPTY:

 

Je možné, že běžným strávníkům se sladká jídla budou zdát málo sladká. Je to bohužel způsobeno návykem na cukr, vše je otázka zvyku.

 

Domácí špaldový chléb

  • 330ml vody
  • 2 lžíce pan. olivového oleje BIO
  • sůl, kmín, semínka dle chuti BIO
  • 170g bílé špaldové hladké mouky BIO
  • 330g celozrnné špaldové mouky jemně mleté BIO
  • 1/2 kostky droždí

Program pekárny Celozrnný chléb, menší bochník, kůrka podle chuti. Je dobré malou část mouky nahradit za hrubou a pokud Vám chléb vždy překyne (při pečení se uprostřed propadne), zkraťte program, třeba na program Sprint. Je to třeba vyzkoušet.

Tento chléb může sloužit jako vzor pro další recepty, např. na sladký chléb. Olivový olej nahradíme máslem, přidáme sekané oříšky, rozinky, sekané datle (ovoce slouží k oslazení), lžíci medu a trochu sypkého extraktu ze stévie. Skvělá je kokosová varianta, zde je nutné přidat více vody.

 

Sušenky

  • 125g másla
  • 100g glukopuru nebo nějakého obilného sirupu BIO

utřít dohromady, pak přidat:

  • 1 vejce
  • 200ml vody
  • 200g ovesných vloček BIO
  • 300g celozrnné špaldové mouky jemně mleté BIO
  • 1 lžička sody

Těsto můžeme rozdělit na několik dílů a udělat více variant:

- s kokosem

- se sekanými mandlemi, pomerančovou kůrou a skořicí

- s karobem, perníkovým kořením, sekanými oříšky a rozinkami

- popř. dle chuti

Lžící odebíráme těsto a tvoříme malé placičky přímo na pečícím papíru. Pečeme 15 minut na 200°C.

 

Palačinky

Připravíme těsto jako obvykle, pouze mléko nahradíme vodou a místo bílé mouky dáme bílou špaldovou hladkou mouku BIO, celozrnnou špaldovou mouku jemně mletou BIO a pohankovou mouku BIO zhruba ve stejném poměru. Do těsta přidávám i trochu sypkého extraktu ze stévie. Náplň může být mixovaný banán s agávovým sirupem nebo medem, Carobella nebo džem bez cukru, záleží na fantazii. Pravé francouzské palačinky se dělají také z pohankové mouky!

 

Rajčatový salát s "brouky"

  • nakrájená rajčata BIO nebo z vlastní zahrádky
  • Pikantní klíčky "brouci" v chilli BIO od firmy Lifefood
  • panenský olivový olej BIO
  • živý jablečný ocet BIO

Zajímavá změna, olejem a octem nešetříme. Sůl a koření nedáváme, brouci jsou již dostatečně ochuceni.

 

Čokoládová zmrzlina

Výrobník zmrzliny necháme zmrazit v mrazáku. Přístroj zapneme a vlijeme rýžové mléko natural smíchané s nepraženým kakaem. Nesladíme, rýžové mléko je dostatečně sladké. Můžeme podávat i nezmražené jako studené kakao, děti ho milují.

 

Jahelník

  • balíček jáhel
  • sekané mandle nebo ořechy, popř. slunečnicová semínka
  • cca 200g rozinek + případně i trochu krájených datlí, meruněk, švestek, ..
  • cca 100g medu
  • trochu Sladkého polibku - sypkého extraktu ze stévie sladké
  • cca 50g másla
  • 4 vejce

       (množství suroviny podle chuti, při vaření nevážím, vše dělám odhadem)

Spařené a propláchnuté jáhly uvaříme ve vodě (není nutné v mléce) podle návodu na sáčku. Velkou zapékací skleněnou mísu vymažeme máslem. Zchladlé jáhly smícháme s medem, Sladkým polibkem, rozinkami, ořechy a 4 žloutky. Nakonec opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků a směs dáme do zapékací mísy. Poklademe zbytkem másla a pečeme v troubě. Pokud není směs po upečení úplně pevná, po vychladnutí ztuhne a je možné ji podávat i jako studený dezert. Zdravé a dobré, jáhly jsou ideální výživa pro děti.

 

Čokoládové kuličky:

  • datle
  • mandle
  • kokos
  • RAW kakao
  • trochu vody

        (ingredience uvádím v pořadí od nejvíce zastoupené, protože nic nevážím)

V robotu nasekáme mandle a odložíme je stranou do misky. Do nádoby po mandlích vložíme vypeckované datle a usekáme na drobné kousky. Pak vlijeme trochu vody a déle mixujeme na hustou kaši. Pak přidáme RAW kakao a strouhaný kokos, vše zamícháme. Pak jen lehce přimícháme nasekané mandle. Lžičkou odebíráme kousky hmoty a v ruce zpracujeme na kuličku, kterou obalujeme v kokosu. Možno dělat mnoho kombinací, opravdu skvělé RAW cukroví bez cukru! Dáme vychladit, mňam :-)

 

Špagety po indicku:

  • celozrnné špagety bio (špaldové, rýžové, ...)
  • 1 menší cibule
  • 3 velké mrkve
  • olej BIO
  • 2 lžičky curry koření
  • 4 lžíce kysané smetany
  • zelená petrželka
  • mořská sůl

Špagety uvaříme podle návodu na sáčku. Cibuli najemno nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme nastrouhanou mrkev, curry koření, sůl a ještě asi 5 minut dusíme. V míse smícháme špagety s hotovou směsí a kysanou smetanou. Podáváme posypané petrželkou. 

 

 

......... pokračování připravuji