Kvetoucí čaje
Co je to kvetoucí čaj nebo kvetoucí čaje ?
Kvetoucí čaj, čajové květy atd. - výrazy z mnoha dalších některých široce používaných názvů, pod kterými je tento druh čaje označován. Všechny tyto názvy se používají k popisu toho, co je uvedeno v Číně jako 'Gong Yi Hua Cha', doslova 'umění kvetoucích čajů'. Kvetoucí čaje jsou zaručeně nejnovějším trendem v Evropě a Severní Americe u obdivovatelů kvalitního čaje a kvalitního čajového doušku.
V podstatě kvetoucí čaj je tvrdá kulička z ručně umělecky svazovaných čajových lístků zeleného nebo bílého čaje (asi velikosti vlašského ořechu). Uvnitř jsou skryty barevné květy bylinek, které tvoří základ čajového poupěte. Po vložení do horké vody 70 - 80°C se během 3 až 6 minut před vašimi zraky poupě rozvine v překrásný květ. Květy, které se nejčastěji používají v kvetoucích čajích, jsou převážně z rostlin: amarant, lilie, jasmín, chryzantéma, ibišek a osmanthus (vonokvětka). Kvetoucí čaje nabízí jedinečný chuťový i estetický zážitek. Existuje mnoho příchutí a kvalit, stačí najít jen ten správný, který nejlépe vyhovuje vašemu gustu.
Návod na přípravu:
Vložte poupě /kuličku/ kvetoucího čaje do sklenice či konvičky z varného skla a nalijte cca 0,5 litru o teplotě 70 - 80 °C. Během 3-6 minut můžete pozorovat, jak se čajový květ postupně rozvíjí a kvete přímo před vašima očima, zároveň se připravuje čajový výluh, který završí tento zážitek konzumací výtečného čaje. Kvetoucí čaj je možné zalít /louhovat/ až 3x po sobě, je však potřeba při každém dalším zalití prodlužovat úměrně dobu louhování a zvyšovat teplotu vody.